Egyszerű számítási segédeszközök
Tekerős számológépek
Elektromechanikus számológépek
Elektronikus számítógépek
Tárolóeszközök
Részegységek
 

A számolás őstörténet

A legtöbb vélemény szerint a számolást az ujjainkon kezdtük. Az biztos, hogy a digit az ujj latin nevéből - digitus - keletkezett. Furcsának tűnik, hogy ennek ellenére a 10-es számrendszer meglehetősen későn terjedt el.
Nagyobb számok kezelése az ókorban minden bizonnyal köveket használtak. Ez tükröződik a kalkulátor szóban is, amelynek eredet a latin calculus szó, amely követ jelent. A kövek nem alkalmasak a nagyobb számok megjelenítésére. Ezért Egyiptomban megkezdték a kavicsok rendezését, ahol a rendezési elv segítségével új információt tudtak a kövekhez rendelni. Ez valójában a helyi érték. Megvalósítását vonalak ill. vájatok szolgálták, tehát a kavicshalmazt úgy rendezték át, hogy minden kavics egy vonalra esett. A kavics értékét így a vonal határozta meg. Az eljárás számos ókori leleten fellelhető. (Ez valójába ugyanaz az eszköz, amely az általános iskolák első osztályos tantermében állt.)
A kavicsok rendezése egyidejű lehet a számrendszerek kialakulásával. Először feltehetőleg a hatvanas számrendszer alakult ki Mezopotámiában, ezt követheti az angolszászoknál kialakult 12-es számrendszer majd a rómaiak által kialakított 10-es számrendszer. Napjaink legnépszerűbb számrendszerei a 2-es (, de meg kell említeni a négyes, a nyolcas és a 16-os számrendszert is). Ennek oka, hogy a számítógépek 2-es számrendszerben dolgoznak.
A számítási segédeszközök első kiforrott példája a 3-4 ezer éve megjelent abakusz volt. Az abakuszt némileg módosítva mind a mai napig használják Oroszországban (scsoti), Kínában (szuan-pan) és Japánban (szoroban).

A hajózáshoz szükséges navigáció hozta a következő meghatározónak tekinthető fejlődést a számítás tudományában. Ennek eredménye lehet a logaritmus-táblázatok és a logarléc használata.
A logarléc egy analóg, fából készült számolóeszköz, amely csak megfelelő körülmények között volt időálló. Ezen változtatott a fémtechnológiák fejlődése során kialakult mechanikus számító eszközök végeláthatatlan sora, melynek egyike volt a fogasléces számológép.

szuan-pan

http://www.terebess.hu/kereskedelem/szuan-pan/szuan.html

 

szoroban

http://www.szoroban.hu/