Elektromechanikus számológépek
Tárolóeszközök
Részegységek
Info

Produx fogasléces számológép


Az összeadás és a kivonás kiválóan végrehajtható két elegendő hosszú lineárisan számozott léc segítségével. A probléma az, hogy tekintettel a számegyenes méreteire meglehetősen hosszú lécekre van szükség.
A problémát a fogasléces számítógép úgy oldja fel, hogy a lécet tízes darabokra vágja és a darabokat egymás mellé helyezi. A lécen az egyik oldal végig fogazott (32 fog segítségével lehet a számot beállítani) a másik oldal csak a számértékek mellet (14 fog segítségével lehet az átvitelt végrehajtani), a számértékek+-2 tartományában a léc pirosra van festve. A pozitív oldalon az előlap és a léc számozása egyirányú a negatív oldalon fordított, mind a pozitív mind a negatív oldalon van - szimmetrikusan elhelyezett - átvitel ablak. Ez első lécnél nincs átvitel ablak az utolsó lécnél nincs beállító ablak, csak átvitel. Természetesen az álló léc (jelen esetben a ház) is tartalmaz számértékeket. Első lépésben az első tagot állítjuk be. A mellékelt fémceruzával behúzzuk a megfelelő számot. Majd a műveletnek megfelelő előlap területen „behúzzuk” a másik tagot is. Már ha ez lehetséges, amit a piros tartomány mutat. Ha a második szám nem húzható be, akkor a fogaslécet az ellenkező irányba kell húzni és az „átvitel” ablakban eggyel elmozdítjuk a következő lécet. Az átvitel ablak úgy van kialakítva, hogy csak eggyel lehet a következő helyi értékű lécet elmozdítani. A számok beállításához egy hegyes eszközt is tartalmaz a készülék.

A művelet elvégzése nem mondható túlzottan egyszerűnek. Talán ez az oka annak, hogy a „zseb készülék” másik oldalán egy jegyzettömb található.